Pole dance je nový druh cvičenia, ktorý si postupne získava množstvo fanúšikov. Výnimkou nie je ani Slovensko, a  to najmä vďaka faktu, že si pri cvičení dokážete dokonale vytvarovať postavu a ešte sa pritom aj zabaviť. Kombinácia, ktorá v sebe snúbi tanec a gymmastiku nie je vhodná len pre mladé ženy ako sa najskôr môže zdať, ale aj pre tehotné, mamičky a dokonca aj oteckov, či malé deti. 

Minimálne na prvý pohľad je pole dance netradičný. Vo svete je rovnako uznávaný ako valčík či salsa. Cvičenie pozostáva z gymnastiky na zvislej vertikálnej tyči. Vďaka tomu si posilníte svalstvo na celom tele, zlepší sa vaša koordinácia a flexibilita. Ako bonus zvýšite svoje sebavedomie a budete sa tak cítiť oveľa viac sexy. Hoci je cvičenie pomerne náročné, rozhodne nejde o drinu. Základom je uvoľnenie sa od každodenných starostí a stresu spojené s množstvom zábavy. 

Pole dance nie je len pre tínedžerky, či mladé ženy. Je to ideálny spôsob ako ostať v kondícii aj počas najkrajšieho obdobia v živote  tehotenstva. Dôkazom sú príbehy mnohých zahraničných tanečníc pole dance ako napríklad Američanky Zsuzsi Hussla alebo austrálskej majsterky Cleo, ktoré sa svojho koníčka nevzdali ani počas gravidity. Pokiaľ to žene dovolí zdravotný stav, nemusí sa takéhoto pohybu vzdávať len kvôli rastúcemu brušku. Pole dance môže byť prínosný práve v období očakávania prírastku do rodiny. Cvičením sa totiž minimalizujú bolesti v oblasti krížov a posilňuje sa chrbtové a hlavne brušné svalstvo, čo umožní žene menej bolestivý a hladší priebeh pôrodu. 

V čom je to čaro?

Mnohí odborníci na body-building sa zhodujú, že ide o jedno z najlepších silových a kondičných cvičení. Pomáha totiž rýchlo spaľovať kalórie, výsledkom čoho je výrazný úbytok hmotnosti a vyformované telo. Okrem postavy navyše posilňuje aj psychiku a sebavedomie a odbúrava nadbytočný stres. Pole dance predstavuje veľmi variabilný spôsob cvičenia, ktoré využíva okrem spomínaných gymnastických prvkov aj silové prvky či akrobaciu. Všeobecne ho môžeme rozdeliť na dva smery, a to Pole Art a  Pole Fitness. Pole Art je umelecký smer vnímaný ako umenie pohybu a zameriavajúci sa hlavne na tanec. Pole Fitness je spôsob cvičenia, ktorý posilňuje celé telo a jeho tvarovanie. Ďalej rozlišujeme Pole Flow, Pole Floorwork, Pole Workout alebo Exotic Pole Dance. Každá forma má trochu iné zameranie, ale základ zostáva pri všetkých formách rovnaký, a to je učenie tela a mysle novým pohybom za pomoci tyče. Venovať sa mu možno rekreačne alebo na profesionálnej úrovni. 

Príprava a oblečenie na pole dance

Pred začiatkom hodiny pole dance je potrebná približne desaťminútová rozcvička na zahriatie a po cvičení je zasa vhodný strečing. Počas rozcvičky sa odporúča mať na sebe dlhé legíny, tričko a ponožky. Na samotné cvičenie pole dance je dobré si obliecť napríklad tričko, tielko, športový top a krátke nohaviceCvičí sa naboso alebo so špeciálnou obuvou.

Menej kože pokrytej oblečením má svoj praktický dôvod. Keďže je povrch tyče z lešteného kovu (nerezová oceľ - antialergická, chróm, mosadz), oblečenie sa z neho šmýka. Aby sa tanečnice na tyči udržali, je potrebný jej priamy kontakt s pokožkou. Medzi oblečenie navrhnuté špeciálne na pole dance patria jednoznačne legíny od Cleo The Hurricane. Ďalšou značkou vyrábajúcou kvalitné oblečenie na pole dance je Mania Fitness Wear. Ide o českú značku, u ktorej sa dokonca dá oblečenie ušiť priamo na mieru. Pre tie dámy, ktoré uprednostňujú extravaganciu môžu byť zaujímavé kúsky od J.Valentine Inc. Oblieka také hviezdy ako Miley Cyrus alebo Gwen Stefani. 

Vhodné je mať aj topánky určené pre tento druh tanca. Jednou zo značiek, ktoré ich ponúkajú je americká Pleaser, ktorá sa v Európe dá kúpiť len cez internet. Ich tvárou je speváčka Lady Gaga a cena sa pohybuje od 60 eur až do výšky niekoľko stoviek eur.

Ďalšie pomôcky

Pre tých, ktorým sa výrazne potia ruky, no nechcú si zábavu z pocitu cvičenia pri tyči nechať ujsť existujú špeciálne prípravky, ktoré zamedzujú poteniu a následnému šmýkaniu rúk z tyče. Takzvané gripy sú biele no dostať kúpiť i Lupit Grip. Je neviditeľný a stačí jeden - dva “ťuky” prípravku naniesť na ruky. Používa sa aj pri iných druhoch cvičení ako napríklad crossfit.

Ak vás pole dance oslovil, určite mu dajte šancu, je skutočne vhodný pre každého, komu v ňom nebránia zdravotné problémy. Vďaka pole dance zažijete neopakovateľné zážitky. Ak vás o pole dance zaujíma niečo, čo ste sa tu nedočítali, radi zodpovieme na vaše otázky v komentároch.