Vyrysované svaly spevnené do maximálnej hĺbky, ale žiadne steroidové „bubliny“. Pevné telo. Žiadne tukové faldy. Pot. Vzrušenie. Adrenalín. A to všetko podčiarknuté zvodným výzorom. Áno, hovoríme o tom najelegantnejšom športe: pole dance.

Mnohé ženy a dokonca aj muži chodia pravidelne v rôznych častiach Slovenska na tréningy pole dance. Na hodinu sexepílu, krásnej postavy a sebavedomia. Pretože presne to získate, ak robíte tento šport. Niektorí slovné spojenie pole dance prekladajú ako tanec pri tyči, ale správny preklad je tanec na tyči. Pretože o to ide, žiadne vlnenie sa okolo tyče, ale krásny, ladný a sexi pohyb na nej.

Z cirkusu na olympiádu

História pole dance zahŕňa niekoľko teórií a podľa všetkého je tento šport starý minimálne dvetisíc rokov. V Indii sa dodnes venujú cvičeniu na hrubom drevenom kole mallakhamba. Hoci je to vyslovene mužská parketa, pohyby a triky, ktoré na ňom robia, sú pole dancové. V Číne je zase Chinese Pole, akrobacia na tyčiach, ktorá sa predvádza najmä v cirkusoch. Pole dance, ako ho poznáme dnes, teda šport, v ktorom sa snúbi estetika, sila a akrobacia, vznikol v dvadsiatych rokoch minulého storočia v Kanade. Na jarmokoch boli stany s tanečnicami a akrobatmi v strede podopierané tyčami, ktoré začali umelci využívať pri vystúpeniach. A pole dance bol na svete.

Pole dance sa okamžite sa rozšíril do celého sveta. Samozrejme, dlhé roky sme ho mohli vidieť hlavne v spomínaných cirkusoch alebo striptízových kluboch. Ale teraz je z neho oficiálne uznaný šport, v ktorom muži aj ženy pretekajú na majstrovstvách krajín, kontinentov i sveta a možno ho uvidíme aj na olympijských hrách. Ale čo je najzaujímavejšie, pole dance si čoraz väčšiu popularitu získava medzi bežnými smrteľníčkami s bežnými radosťami, starosťami a postavami. Nič proti zumbe, ale kam sa hrabe na tento pohyb?! Pole dance je predsa len iná káva. Je to kombinácia kondičného a posilňovacieho cvičenia. Zapája sa celé telo, všetky svaly a vďaka tomu sa zlepšuje koordinácia a krásne sa tvaruje celá postava od vnútorných svalov až po vonkajšie. Najskôr zadok a nohy, potom aj ramená a brucho.

Sebavedomie si nekúpiš

Pole dance je skutočne šport úplne pre každého. Neexistujú obmedzenia podľa pohlavia, veku alebo hmotnosti. Ak má niekto problémy s určitou časťou tela, cviky sa dajú prispôsobiť. Začiatočníci sa najskôr učia hýbať pri tyči, pekne držať telo a robiť na tyči jednoduché a neskôr zložitejšie otočky. Potom sa učia vyšplhať na tyč, sadnúť si a zavesiť sa dole hlavou, pokročilí sa už učia aj rôzne akrobacie. Jediné obmedzenie, ktoré sme v pole dance na Slovensku mali, bolo vhodné oblečenie. V podstate sa nedalo zohnať inak ako cez internet, dodanie často trvalo dlhšie a hlavne človek nikdy nevedel, ako a či mu bude sedieť. Pri pole dance je dôležitý každý detail, nielen v pohybe, ale aj v tom, čo máte na sebe. Z praktického aj estetického hľadiska. Práve to bol jeden z argumentov, prečo sme sa rozhodli otvoriť eshop s pole dance oblečením a doplnkami, ale aj kamennú predajňu na Pekárskej 23 v Trnave, kde si môžete oblečenie, topánky a dokonca aj tanečné tyče ohmatkať a vyskúšať.

Pole dance v praxi

Kto už pole dance vyskúšal, ten potvrdí, že to, čo spočiatku vyzeralo ako nemožné, je po niekoľkých hodinách tréningu reálne. Že sa mu zlepšilo držanie tela. Menej ho bolí chrbát či hlava. A dokonca mu zladnel aj krok.

Keď si k tomu predstavíte parádne sexi nohavičky, či už vykladané Swarovského kamienkami alebo zaujímavé iným spôsobom a top, ktorý drží všetko krásne pokope, no spod neho sa „nelejú“ tukové faldíky, vznikne koktail zdravého sebavedomia v sexi tele. Dobrý základ k spokojnému životu. A to všetko bez fučania pod činkami alebo márnych pokúsov zapamätať si aerobikové kroky v  šialenom tempe.

Ak teda váhate, či začať s pole dance, nestrácajte už ani minútu. Ak ste už súčasť pole dance komunity, radi vás uvidíme v našom butiku alebo eshope.